Publicitatea impusa in cadrul proiectelor europene a fost monitorizata prin intermediul proiectului "Monitorizarea cheltuielilor cu publicitatea din proiectele europene - Experienta Romaniei", sustinut de Uniunea Europeana, prin intermediul OLAF.

Vineri, 22 noiembrie, a avut loc prima reuniune din cadrul proiectului, cu scopul de a prezenta experienta in domeniu a principalilor actori interesati: autoritatile care administreaza fonduri europene, mass-media, autoritati anti-frauda, organizatii ale societatii civile.

Procedurile de achizitii care includ servicii de publicitate pentru proiectele cu fonduri europene trebuie sa cunoasca o "modernizare". Mai concret, solicitarile din caietele de sarcini legate de mass media prin care se va face publicitatea ar trebui adaptate la specificul proiectului (ca domeniu, mijloc de informare etc) si la specificul audientei vizate (cititori de presa scris vs. online etc) - a declarat Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, cu ocazia lansarii proiectului "Monitorizarea cheltuielilor cu publicitatea din proiectele europene - Experienta Romaniei", sustinut de Uniunea Europeana, prin intermediul OLAF.

Reprezentantii CJI au mai avansat si alte propuneri catre autoritati, spre exemplu utilizarea unui singur sistem electronic pentru toate categoriile de proceduri de achizitii (pentru a a sigura centralizarea informatiilor) si infiintarea unui website care sa centralizeze toate proiectele finantate prin fonduri UE, cu descriere detaliata.

 
In acest context, Bogdan Dobrin, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, a raspuns ca SEAP centralizeaza toate procedurile de achizitii care se supun Directivelor europene, Romania avand un avantaj, in acest sens, fata de alte state membre unde anunturile nu sunt centralizate intr-un singur sistem electronic.

Pe langa SEAP mai exista, acum, sistemul electronic al Ministerului Fondurilor Europene, infiintat pentru a centraliza anunturile beneficiarilor privati care aplica o procedura simplificata de achizitii.

 
Reprezentantii Guvernului au vorbit despre posibilitatea de modernizare a SEAP (www.e-licitatie.ro) explicand ca, in administratia publica, intocmirea si demararea unui astfel de proiect dureaza chiar un an-doi, timp in care contextul economic si tehnologia evolueaza.


Cum se va desfasura proiectul „Monitorizarea cheltuielilor cu publicitatea din proiectele europene - Experienta Romaniei”, sustinut de Uniunea Europeana, prin intermediul OLAF


“In cadrul proiectului, expertii CJI vor elabora o metodologie de monitorizare care sa permita un control lesnicios asupra legalitatii si oportunitatii cheltuirii liniilor bugetare obligatorii legate de publicitate in orice proiect european.
 
Metodologia astfel dezvoltata va fi aplicata la monitorizarea unor proiecte europene derulate in anul 2012, in Romania, FRI Macedonia si Republica Moldova. La finalul proiectului, expertii din cele trei tari vor compara rezultatele  si vor face un schimb de experienta pentru perfectarea metodologiei si a aplicarii ei curente”, arata comunicatul de presa al CJI.
 
Proiectul porneste de la studii similare derulate de CJI in 2009 si 2011 si care au relevat ca fondurile europene reprezinta 80% din publicitatea din bani publici alocata anual in Romania. Studiile au mai aratat ca aceste fonduri sunt adeseori prost utilizate, alocate arbitrar sau neprofesionist. Autoritatile publice isi respecta doar marginal sau de forma obligatiile de transparenta asociate gestionarii unor astfel de fonduri. In plus, Romania a renuntat la criteriile profesionale de alocare a publicitatii din bani publici, cuprinse in reglementarile ANRMAP. Studiile pot fi acesate pe site-ul CJI (aici si aici)

Proiectul este susținut de Uniunea Europeana prin programul Hercule II (2007 – 2013), implementat de Comisia Europeana. Programul a fost creat cu scopul de a promova activitați menite sa combata frauda ce afecteaza interesele economice ale UE, cum ar fi contrabanda cu țigari sau produsele falsificate. (Pentru mai multe informații accesați: https://ec.europa.eu/anti_fraud/about-us/funding/index_en.htm).